Galaktikus tetthely

Bár meglehetősen csendes mifelénk a Tejút, a csillagászok régóta gyanítják, hogy a saját galaxisunk egy (csillagközi) kannibál, ami “brutálisan garázdálkodik”, mi több felfalja a legközelebbi szomszédait.

Nemrégiben egy nemzetközi kutatócsoport bebizonyította, hogy a Tejút igenis folyamatosan morzsolja, zúzza a Nagy- és Kis Magellán Felhőt, két közeli kis galaxist.  A feltevést a Magellán Felhőkből a Tejút felé terjedő gázfelhőzet támasztja alá (A képen a Nagy Magellán Felhő látható, de az elváltozás mértéke túl kicsi ahhoz, hogy az észrevehető legyen.).

A csillagászok egy ideje már tudnak egy, a Magellán felhők mögötti, az ellenkező irányba terjedő gázfelhőről, de nem lehetett minden kétséget kizárólag megállapítani, hogy nem ez a gáz fújódik-e vissza, mint ahogy a viharban az ember haja. Az új-mexikói albuquerque-i egyetemen dolgozó Patricia Henning rádiócsillagász állítása szerint, a déli égbolt vizsgálata során végül felfedeztek egy jókora kezdeti gázoszlopot is, ami gravitációs hullámok munkálkodását sejteti.

Ez a jelenség megfelel mondjuk a két tengerjárásnak (apály és dagály) – mondja Henning – az óceán is mindig két irányba húzódik szét, a Holdra néző oldalra és az ellenkező irányba.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük